Kávékoffeindózis
Reggel 6:00, fő a kávé, mindjárt lefő, már érezni is a jó kávéillatát, ami szinte hívogat, hogy igyál, és megint és megint. Ismerős? Bizonyára, mára már rutin a mindennapokban. Adrenalinbomba.
Honnan lett ennyire ismert, dobogós versenyző? A tea már a nyomába se ér. Mert azzá tették. A sok reklám, a sokszínűsége, az ízvilága, a szivárvány ezer színével pompázik. Sokan el sem tudnák a napjukat képzelni nélküle. És hol a tea? Vannak táborok itt is, ki itt, ki ott foglal helyet. Én is.
Köszönhetjük egy etióp kecskének a monda szerint, aki rálelt erre a bogyós termésre, majd szerzetesek készítettek belőle először kávét, hogy erejük legyen a napi munkavégzéshez. Így is lett. Erőt adott, ha többet fogyasztanak belőle felpörget, már ártó hatásúvá válik. Ezért kis adagokat fogyasztanak belőle, mégis sokáig tartó hatása van. A kávészemeit leszedik, megtisztítják és megpörkölik. Ebből lesz a sok íz-aroma és illatanyag. Ami ámulatba ejt mindenkit.
Délelőtt 11:00 ismét kávét akarok, tejjel és cukorral. Így lightosabb. Nem erős. És megint ez az illat ez az íz. Ti próbáltátok abbahagyni? Jó, holnaptól nem iszok. Én igen. De mindig visszacsalja magát.
Hol is kávézunk? Szinte bárhol. A munkahelyen, étteremben, bárokban, szórakozóhelyeken, otthon. Mára már mindenhol lehet kapni. Akár merre jár az ember. Ti melyik fajtát szeretitek?
A habosat, a cukrosat, tejjel, vagy a lattét, vagy eszpresszót? A sok- sok variáció közül már szinte választani se tud az ember. Főleg műszakok közben jó, hosszú munka közben. Ha nem lenne lehetséges nem bírnánk lendülettel végigvinni a napot. Az illata meg akármerre is járjunk mindig felismerhető, összetéveszthetetlen bármi mással. És már hívogat is, te pedig elindulsz, hogy egy újabb ízélmény varázsoljon el utadon.
